1. Home
  2. attracties
  3. attracties-offset
  4. Stad der Kunst en Wetenschappen

Stad der Kunst en Wetenschappen

Dé bezienswaardigheid van Valencia is de Stad der Kunst en Wetenschappen, oftewel het Ciudad de las Artes y las Ciencias. Op een prachtige locatie, aan het einde van het Turia-park vind je deze verzameling opvallende witte gebouwen die omringd worden door kristalhelder water. Deze verzameling van moderne gebouwen zal je ongetwijfeld al vele malen op foto’s voorbij hebben zien komen en is dan ook een ware lust voor het oog!

Architect Santiago de Calatrava

De gebouwen van de Stad der Kunst en Wetenschappen (Ciudad de las Artes y las Ciencias) zijn ontworpen en gebouwd door de Valenciaanse architect Santiago de Calatrava. De bouw startte in 1989 en pas in 2009 werd het laatste gebouw afgerond. De creaties vallen op door de bijzondere moderne architectuur, de golvende vormen, de witte kleuren van de gebouwen en het helderblauwe water eromheen.

De Stad der Kunst en Wetenschappen bestaat uit zes gebouwen die allemaal een eigen onderscheidende identiteit en ontwerp kennen:

L’Umbracle

Het L’Umbracle valt absoluut niet te missen! Aan de zijkant van de lange zijde van de Stad der Kunst en Wetenschappen zie je een soort langwerpige tuin met palmbomen overkoepeld door witte bogen. Deze bijzondere plek is echter niet alleen een plek waar je een mooie wandeling tussen de palmbomen kunt maken, maar is een groot gedeelte van het jaar ook een plek waar de voetjes van de vloer gaan. Gedurende de zomermaanden is L’Umbracle namelijk een openlucht-discotheek. Daarbij bevindt zich ook onder in de kelder het L’Umbracle de discotheek MYA. Ook hier wordt er geregeld tot in de vroege uurtjes gedanst en gefeest!

Palau de les Arts Reina Sofia

Het Palau de les Arts Reina Sofia is het Operagebouw van Valencia en is te herkennen aan de vorm van een ovaal. Dit gigantische gebouw is niet alleen van buiten, maar ook van binnen een plaatje. Zo zijn er binnen meerdere concertzalen waarvan er eentje zelfs met mozaïek betegelde muren heeft. In het Operagebouw zijn voorstellingen van opera, ballet en theater te bezoeken.

L’Hemisferic

L’Hemisfèric is gemakkelijk te herkennen aan de vorm van het gebouw. Het gebouw bestaat namelijk uit een soort ovaalvormige koepel met daaronder een bol. Vanwege deze vorm van het gebouw wordt L’Hemisferic ook wel het oog genoemd. Hierbinnen worden films vertoond in de IMAX 3D bioscoop waarvan het filmdoek 900 m2 groot is. Bijzonder aan deze bioscoop is dat de films er liggend worden bekeken. Middels een headset kun je één van de vier beschikbare talen kiezen. Naast de bioscoop is er ook een planetarium aanwezig in L’Hemisferic. Interessant voor iedereen die geïnteresseerd is in astronomie.

Museo de las Ciencias Principe Felipe

In dit wetenschapsmuseum kun je experimenteren met technologie. Er wordt dan ook aangeraden overal aan te zitten en alles te voelen. Met zijn drie etages (8000 m2) vol met demonstraties, workshops en exposities behoort het Museo de las Ciencias Principe Felipe tot een van de grootste musea ter wereld. Een bezoekje aan dit museum is dan ook zeker aan te raden met kinderen!

Agora

Het gebouw van Agora is te herkennen aan de donkerblauwe kleur en de ovaalachtige vorm. In tegenstelling tot de andere gebouwen van de Stad der Kunst en Wetenschappen is dit gebouw niet van binnen te bekijken. Je kunt enkel bij Agora naar binnen als hier evenementen plaatsvinden. Zo worden er af en toe evenementen, concerten, beurzen, diners en zelfs een tennistoernooi georganiseerd.

L’Oceanografic

In L’Oceanogràfic maak je een onderwaterreis langs 40.000 dieren in 500 soorten door het grootste aquarium van Europa. L’Oceanogràfic is opgedeeld in een aantal delen met elk een eigen thema. Zo vind je er een aquarium met vissen uit de Rode Zee, een gedeelte met prachtige (water)vogels en schildpadden uit Spaanse moerassen en tropische gebieden, walrussen, witte dolfijnen, zeehonden en pinguïns die je kunt voeren. Daarbij wordt er meerdere keren per dag een spetterende dolfijnenshow gegeven, is het mogelijk om te eten in een onderwaterrestaurant en kun je er zelfs duiken met haaien.