1. Home
  2. handige informatie
  3. Feestdagen in Spanje

Feestdagen in Spanje

Net als in Nederland, zit ook in Spanje het jaar vol met allerlei feestdagen waarop een specifieke gebeurtenis of persoon gevierd wordt. Sommige worden in heel Europa gevierd, andere alleen in Spanje en er zijn zelfs een aantal feestdagen die alleen in Valencia gevierd worden. Hieronder vind je een overzicht van alle officiële vakantie- en feestdagen in Valencia, zodat je niet opeens onverwachts voor gesloten winkels en monumenten staat.

Officiële vakantie- en feestdagen in Spanje

1 januari: Año Nuevo (Nieuwjaarsdag) Ondanks dat de Spanjaarden ook feestelijk nieuwjaarsdag vieren, wordt in Spanje de feestdag anders ingeluid dan in Nederland. Zo is het namelijk niet gebruikelijk om vuurwerk af te steken, maar worden er klokslag 12 uur druiven gegeten. Er worden in totaal 12 druiven gegeten, op iedere klokslag één druif, die symbool staan voor 12 maanden geluk in het nieuwe jaar. Uiteraard wordt dit feestelijke moment gevierd met een of meerdere glaasjes cava. Een andere traditie met Oud & Nieuw is het dragen van rood ondergoed. Dit zou namelijk meer liefde en passie in het nieuwe jaar brengen.

6 januari: Día de Reyes (Driekoningen) In tegenstelling tot Nederland, wordt in Spanje Driekoningen groots gevierd. Vooral voor de kinderen is dit een feestdag om naar uit te kijken. Al in december schrijven de kinderen een brief aan de drie koningen waarin ze schrijven welke cadeautjes ze graag willen krijgen. De koningen keren terug naar het Oosten om daar de cadeautjes te gaan verzamelen en die vervolgens op 6 januari onder de kerstboom voor de kinderen achter te laten. 

22 januari: San Vicente Mártir. San Vicente Mártir was een belangrijk historisch figuur in de geschiedenis van Valencia. Het is niet bekend op welke datum hij precies overleden is, maar wel is bekend dat dit ongeveer in januari 304 gebeurde. Om die reden wordt hij op 22 januari door de Valencianen herdacht.

19 maart: San José Op de dag van San José wordt de heilige José geëerd. Dit is een regionale feestdag die alleen in de regio van Valencia gevierd wordt.

April: Viernos Santo (Goede vrijdag) Net als in Nederland staat Goede Vrijdag, in het Spaans bekend als Viernos Santo, in het teken van de kruisiging en dood van Jezus Christus. Vanaf de ochtend worden er twee beelden van Jezus Christus naar het strand gedragen, die daar vervolgens samenkomen.

April: Lunes Pascua (Paasmaandag) Op Tweede Paasdag wordt er meestal rustig aan gedaan. De meeste Spanjaarden genieten van een vrije dag en gaan verder geen Paas-gerelateerde activiteiten ondernemen.

April: San Vicente Ferrer. San Vicente Ferrer vindt plaats op de tweede maandag na Pasen. De dag staat in het teken van San Vicente Ferrer, de beschermheilige van de stad Valencia, die op deze dag herdacht wordt. Deze dag wordt in Valencia niet op een speciale wijze gevierd.

1 mei: Fiesta del Trabajo (Dag van de Arbeid) Fiesta del Trabajo, oftewel de Dag van de Arbeid, wordt in vele landen gevierd. Ook in Spanje is dit een officiële feestdag en zijn alle Spanjaarden een dag vrij van werk.

24 juni: San Juan Op San Juan luiden de Spanjaarden op een feestelijke wijze de zomer in. Dit gebeurt al in de nacht van tevoren op de 23ste. Met familie en vrienden wordt de nacht op het strand doorgebracht, wordt er lekker gegeten, gedronken en vreugdevuren aangestoken. Oorspronkelijk was het inluiden van de zomer echter niet de reden van de viering. De dag stond oorspronkelijk namelijk in het teken van de geboorte van San Juan, de heilige Johannes de Doper.

15 augustus: La Asunción de la Virgen (Maria Hemelvaart). Op 15 augustus herdenken de Spanjaarden dat Jezus’ moeder Maria naar de hemel opsteeg. Er zijn veel Spanjaarden die op deze dag naar de kerk gaan, maar ook velen genieten van hun vrije dag.

9 oktober: Día de la Comunidad Valenciana (De Dag van Valencia). Op deze regionale feestdag staan Valencianen stil bij het feit dat op 9 oktober 1238 Koning Jaime I de stad Valencia heroverde van de Moorse bezetters. Vele jaren later werd in 1304 en 1305 het Reino de Valencia opgericht.

12 oktober: Fiesta Nacional de España / Día de la Hispanidad (Nationale feestdag van Spanje). 12 oktober 1492 was de dag dat Spanjaard Cristobal Colón, ook wel bekend als Columbus, Amerika ontdekte. Hij wilde met zijn reis aantonen dat de wereld rond was en niet plat, wat toentertijd geloofd werd en kwam terecht in Amerika. Door deze ontdekking werd het Spaanse rijk groter, kwamen er Spaanse invloeden in Zuid-Amerika en nam de Spaanse macht toe. Op deze nationale feestdag wordt er nog even stilgestaan bij deze belangrijke ontdekking.

1 november: Todos los Santos (Allerheiligen). Op deze christelijke feestdag, die in Nederland bekend staat als Allerheiligen worden de heiligen geëerd. Veel Spanjaarden staan deze dag even stil bij de dood, bezoeken de graven van overleden dierbaren en laten hier bloemen achter.

6 december: Día de la Constitución (Dag van de Spaanse Grondwet). Op deze feestdag staan de Spanjaarden stil bij de Constitución Española, oftewel de Spaanse Grondwet. Deze werd in 1978 ingevoerd na een referendum en zorgde ervoor dat er een einde kwam aan het dictatuur-achtige regime van generaal Franco. Spanje werd na deze dag officieel een democratische rechtsstaat, wat tot op de dag van vandaag nog steeds jaarlijks gevierd wordt.

8 december: Día de la Inmaculada Concepción (Feest van de Onbevlekte Ontvangenis van Maria). Deze dag staat in het teken van de geboorte van Maria, de moeder van Jezus, die negen maanden na 9 december, op 9 september geboren werd. In Valencia wordt dit niet per se speciaal gevierd. De meeste mensen genieten van een vrij dagje.

25 december: Navidad (Kerstmis). Net als in Nederland wordt Kerst in Valencia vooral met de familie gevierd. Vooral op kerstavond komen families samen om met elkaar aan tafel te gaan.