Recept Horchata
Horchata is een traditioneel Valenciaans zoetig drankje dat gemaakt wordt van fijngestampte nootjes van de chufa plant, omdat ze onder de grond groeien worden ze ook wel aardamandelen genoemd. In Valencia wordt het voornamelijk rond de middag als zoetig tussendoortje gegeten. Benieuwd naar hoe het smaakt? Hieronder vind je het recept zodat je het zelf eens kunt proberen!
Farton
Mocht je dit drankje in Valencia willen bestellen, zal je zien dat je er ook vaak een fartón bij kan krijgen. Dit is een soort langwerpige zoete broodstengel die Valencianen bij de horchata eten. Zij dippen deze dan in het drankje, zodat de broodstengel het drankje opneemt en eten dit vervolgens samen op.
Ingrediënten:
- 250 gram aardamandelen
- 125 gram suiker
- 1 liter water
- 1 kaneelstokje
Bereidingswijze:
1. Spoel de aardamandelen eerst goed schoon en leg ze vervolgens voor minimaal 14 uur in koud water.
2. Was vervolgens de aardamandelen opnieuw en leg ze opnieuw in koud water. Als het water helder blijft, zijn ze goed schoon.
3. Doe alle aardamandelen in een blender totdat het een weke brij is geworden.
4. Doe vervolgens 1 liter water en het kaneelstokje erbij en roer alles goed door elkaar. Laat dit mengsel vervolgens een paar uur in de koelkast staan.
5. Voeg de suiker toe en roer het geheel goed door tot de suiker volledig is opgelost.
6. Zeef tot slot het drankje zodat er alleen het melkachtige drankje over blijft. Het residu kan je weggooien. Je kunt er ook notenballetjes voor de vogels van maken of de tuin mee bemesten.
