Pinchos of Pintxos?

Pinchos, in het Baskisch pintxo’s, bestaan uit een vers stukje schuin gesneden stokbrood dat is belegd met vlees, vis, salades, groente of combinaties hiervan. De ingrediënten van de pincho worden bij elkaar gehouden door een palillo (tandenstoker of satéprikker). Als je binnenkomt in een restaurant waar pinchos worden geserveerd, bestel je een drankje en daar krijg je dan een leeg bord bij. Met dit bord loop je langs de toonbank waar diverse koude pinchos zijn uitgestald. Je kiest wat je lekker vindt en bewaart de prikkers die erin gestoken zijn. De warme pintxos worden vaak rondgebracht. Aan het eind van de avond reken je je drankjes samen met je bewaarde prikkers af.

Pinchos of Pintxos?

De redactie van Valencia-Nu ging op zoek naar enkele leuke restaurants waar je heerlijke pinchos (of pintxos..) kunt eten! 

Sagardi

Een goed restaurant waar je terecht kan voor lekkere pinchos is Sagardi. Restaurant Sagardi ligt aan het Plaza de la Reina, midden in het centrum van Valencia. Bij het altijd drukke Sagardi eet je pinchos op z’n Spaans. Kies een plaatsje aan de bar of neem plaats aan een van de hoge tafels. Als je een leuk plekje wil hebben, zorg dan dat je iets voor 21 uur binnen bent, want het is vrijwel altijd vol bij Sagardi.

De hele bar staat vol met pinchos. Je hoeft niets van de kaart te kiezen, je pakt gewoon van de bar wat je lekker vindt en de stokjes die in de pinchos zitten, bewaar je. Regelmatig komt het personeel langs met verschillende warme hapjes. Als je klaar bent met eten en je wilt betalen, dan zal de ober alle stokjes tellen van de pinchos die je hebt gegeten (hoe langer of dikker het stokje, hoe duurder de pincho). Alle pinchos bij Sagardi kosten €2,10. Gemiddeld heb je aan een stuk of 5, 6 pinchos genoeg, dus vormt dit een prima budgetmaaltijd. Op de eerste verdieping heeft het restaurant ook nog een ‘grill room’, waar je a la carte gerechten kunt bestellen.
Calle San Vicente Mártir 6, Valencia

Pinchos of Pintxos?

Tanto Monta

Tanto Monta is ook een populair restaurant voor pinchos in Valencia. Deze plek onderscheidt zich door de kwaliteit van de pinchos en de montaditos (belegde mini stokbroodjes). Tanto Monta ligt net iets buiten het oude centrum van Valencia, richting de universiteit. De bar is typisch Spaans met houten tafels en krukjes en je vindt er ook veel locals. Met name studenten komen hier veel, de pinchos zijn groot en de prijs is er laag. Het personeel is erg vriendelijk en het is eigenlijk altijd druk en gezellig in dit kleine restaurant.

Er is veel keuze uit verschillende pinchos en broodjes die al uitgestald liggen in de vitrine. Bij Tanto Monta vind je pinchos met geitenkaas en braambessenjam, aubergine met kwartelei, octopus, ansjovis, ham, kaas en ga zo maar door! Ook voor vegetariërs en veganisten is hier genoeg keuze en sommige tapas en pinchos kunnen ook glutenvrij bereid worden. Je kunt bij Tanto Monta niet reserveren. Je moet dus een beetje geluk hebben, maar de meeste mensen wachten alvast met een biertje aan de bar tot er een tafeltje vrij is.
Calle del Poeta Artola 19, Valencia

Orio

Restaurant Orio ligt in dezelfde straat als Sagardi. Dit restaurant is hipper en moderner als het traditionele Sagardi. Orio is een groot restaurant en de grote bar staat vol met verschillende soorten pinchos. Boven de bar hangt een enorme roeiboot van 12 meter aan het plafond. Of je nou van vis of vlees houdt, kaas of groente, de keus is hier groot. Orio heeft aan de achterkant van het restaurant een terras en daardoor kun je ook buiten genieten van je pinchos. Op de eerste verdieping kun je ook à la carte eten.
Calle del San Vicente Martir 23, Valencia

Pinchos of Pintxos?

Pintxo i Trago

Pinchosrestaurant Pintxo i Trago is te vinden op Plaza Redonda in het oude centrum van Valencia. Hier komen veel locals pinchos eten. Pinchos kosten in dit restaurant rond de €1,80 per stuk. Specialiteit bij Pintxo i Trago zijn pinchos met verschillende soorten ham, bijvoorbeeld Iberico en Serrano. Het restaurant heeft ook een klein terras aan het gezellige plein.
Plaza Redonda 9, Valencia

Lizarran

Lizarran, Casa de Pinchos is een grote restaurantketen in Spanje. Het restaurant in Valencia biedt meer dan 200 verschillende warme en koude pinchos en het aanbodwisselt regelmatig. Je kunt hier prima pinchos eten met een heerlijk wijntje of glas bier erbij.
Plaça de l’Ajuntament 8, Valencia

Pinchos of Pintxos?

Pin It on Pinterest

Share This