Valenciaanse sinaasappels

Als je door Valencia wandelt zal het je misschien opvallen dat de parken en straten van de stad versierd worden met prachtige sinaasappelbomen. Het is dan ook niet gek dat Valencia bekend staat als de stad van de sinaasappels!

Valenciaanse sinaasappels

Sinaasappels

De meeste landen in Europa halen hun sinaasappels uit Spanje. En dan vooral uit de regio Valencia. De sinaasappelbomen doen het hier goed vanwege het gunstige klimaat en de rijke bodem. De akkers voor de sinaasappels vind je in de omgeving van de stad en zijn dan ook zeker een bezoekje waard.

Wist je dat de sinaasappel de meest gegeten vrucht ter wereld is? En sinaasappelsap het meest gedronken sap ter wereld? Niet gek, want een sinaasappel is heerlijk zoet én ontzettend gezond door de hoge concentratie vitamine C. Wil je de overheerlijke Valenciaanse sinaasappels proeven? Ga dan naar de Mercado Central, de overdekte markt in het centrum van Valencia, waar je bij veel kraampjes voor weinig geld sinaasappels en sinaasappelsap kunt kopen. Houd er rekening mee dat de sinaasappels die je aan de bomen ziet hangen niet geschikt zijn om zelf te plukken en te eten, deze zijn bedoeld voor de sier.

Valenciaanse sinaasappels

Er zijn drie verschillende soorten van de beroemde Valenciaanse sinaasappel:

La Naranja Navelina

Een middelgrote, ronde, fel oranje vrucht met heel veel sappig vruchtvlees. Deze sinaasappels worden vanaf eind november tot en met januari geoogst.

La Naranja Salustiana

Een hele zoete en sappige sinaasappel. Wordt in de maanden februari, maart, april en begin mei geplukt

La Naranja Valencia

Middelgroot, een beetje langwerpig met een dunne schil. Deze sinaasappel is lekker zoet met een vleugje zuur. Ze worden in de maanden april, mei, juni en soms juli geplukt.

Sinaasappels komen oorspronkelijk uit het Himalaya gebergte en het zuiden van China. De naam sinaasappel is dan ook ontstaan in China (china-appel). Tijdens het bewind van de Moren in Spanje is de sinaasappelcultuur in Valencia tot bloei gekomen.

Pin It on Pinterest

Share This