Recept Paella
Niks is zo lekker als een vers gemaakte paella zoals je die in Valencia in een restaurant krijgt. Uiteraard is het ook mogelijk om dit heerlijke rijstgerecht zelf te maken. Het zelf maken kost dan misschien wat tijd en moeite, maar met dit recept voor Paella Valenciana zal het vast en zeker lukken!

Paella-pan
Voor het bereiden van paella heb je een grote platte pan nodig. Het liefst uiteraard een speciale paella-pan. Omdat een paella-pan zo groot is dat deze niet op een gewoon fornuis past wordt paella vaak bereid op een barbeque. Paella is dan ook een ideaal gerecht om in de zomer te maken en gezellig met vrienden in de tuin te eten.
Ingrediƫnten:
- 300 gram gedroogde witte bonen (of garrofon bonen), geweld
- 2 middelgrote tomaten, in stukjes gesneden
- 1 grote ui, gesneden
- 8 kip drumsticks of een hele kip, in stukjes
- 1 konijn, in stukjes
- 24 slakken, schoongemaakt
- 600 gram sperziebonen of snijbonen
- 2 artisjokken, elk in 4 stukken gesneden (eventueel uit blik)
- 2 teentjes knoflook, fijngehakt
- 4-6 kopjes kippenbouillon
- snuifje saffraan
- 420 gram witte rijst, liefst paellarijst (bomba, redondo of Albufera)
- olijfolie

Bereidingswijze:
Plaats de paella pan op het vuur of op het rooster van de barbecue als de kolen heet zijn. Verwarm een flinke scheut olijfolie in de pan. Wanneer de olijfolie goed heet is bak je de ui, knoflook en tomaten. Voeg eventueel meer olijfolie toe om aanbakken te voorkomen.Voeg, als de uien glazig zijn, de kip, het konijn en de slakken toe. Bak ongeveer 15 minuten terwijl je blijft roeren. Doe er nu de witte bonen bij.
Voeg de rijst toe in de vorm van een kruis en bedek deze met olie. Roer het geheel 3 minuten goed door. Voeg dan de saffraan toe aan de paella. Giet de kippenbouillon langzaam in de pan totdat de inhoud bedekt is. Voeg de rest van de groenten toe en roer het geheel goed door. Laat alles nu sudderen totdat de rijst en bonen gekookt zijn. Giet er eventueel extra bouillon bij. Haal de paellapan van het vuur als de rijst gaar is en dek de pan af met aluminiumfolie en laat de paella 5 tot 10 minuten rusten alvorens op te dienen.
Buen provecho!
Lees ook: De beste paella restaurants in Valencia.
