Horchata de Valencia

Bij een bezoek aan Valencia zal het je misschien opvallen dat je veel Valencianen vaak met een melkachtig wit drankje ziet zitten. Dit is een Valenciaanse specialiteit, genaamd Horchata, die je uiteraard geprobeerd moet hebben als je in Valencia bent!

Horchata de Valencia

Amandelen

Horchata is een verfrissend en gezond drankje dat onder andere gemaakt wordt van aardamandelen (chufas). Hoe het melkachtige drankje precies ontstaan is, is onduidelijk, maar een versie van het verhaal gaat als volgt: lang geleden gaf een jonge vrouw uit Valencia Koning Jaume I een verrassend drankje. Hij proefde ervan en vroeg verbaasd: “Wat is dit?”. Waarop het meisje antwoordde dat het amandelmelk was. “Dit is geen amandelmelk, dit is goud!” riep de enthousiaste Koning Jaume. In het Valenciaans: aixo es or, xata! (or=goud en xata=schatje).

Gezond

Horchata is een verfrissend en gezond drankje dat zorgt voor extra energie. Dankzij de ingrediënten aminozuur en zetmeel is horchata goed voor de spijsvertering. Het is rijk aan mineralen en proteïnen, én lactose- en glutenvrij. Horchata bevat meer calcium en ijzer dan een glas gewone melk waardoor het drankje ook heel goed is voor zwangere vrouwen. Andere voordelen van het drankje: het werkt cholesterol verlagend en libido verhogend. door de vitamines en zink die de testosteron-produktie verhogen. En door het aminozuur dat zorgt voor een goede bloeddoorstroming in de genitale zone. Horchata wordt door de Valencianen vaak genuttigd in combinatie met een farton. Dit is een zoete lekkernij die de meeste locals in de horchata dopen.

Horchata de Valencia

Horchateria

Horchata is verkrijgbaar bij diverse kraampjes in de straten van Valencia en ook in veel cafés of bij een van de vele traditionele horchateria’s waar je ook gezellig kunt zitten. Wij tippen onderstaande enkele adresjes om de lekkerste en meest verse horchata te drinken in Valencia.

  • Horchateria de Santa Catalina – een echt authentieke locatie aan Plaza Santa Catalina in het oude centrum van Valencia. Dit ruim 100 jaar oude horchata-café is prachtig versierd met honderden siertegeltjes die de geschiedenis van Valencia laten zien.
  • Casa de l’Orxata in de Mercado de Colón
  • Horchateria Daniel, eveneens in de Mercado de Colón

Maar je kan ook, net zoals de locals, gewoon een pak voor in de koelkast kopen. Horchata is namelijk, net als chocomel in Nederland, bij iedere supermarkt in Valencia te koop. Leuk weetje: de Spanjaarden hebben ook een cocktail-variant gemaakt van horchata: Orochata. Deze romige cocktail is een mix van horchata en Licor 43 en is verkrijgbaar in veel barren in Valencia.

Zie ook: Recept voor Horchata.

Pin It on Pinterest

Share This